Nihal Sarıer’in yürütücüsü olduğu Üniversitemiz tarafından desteklenen İKÜ BAP 2102 numaralı araştırma projesinin çıktılarından olan “The Development of Thermoresponsive Multifunctional Chitosan Films Suitable for Food Packaging” başlıklı makale Q1 kategorisinde yer alan “Polysaccharides” dergisinde yayınlandı.
Nihal Sarıer makalenin içeriği ve önemi hakkında şunları söyledi: “Küresel gıda ambalajı pazarının 2032 yılına kadar 418 milyar dolardan 763 milyar dolara çıkması beklenirken, sürdürülebilir, çok işlevli ambalaj malzemelerine olan talep tüm zamanların en yüksek seviyesindedir. Bu acil ihtiyacı ele alarak, lavanta yağı (LO) ve oleik asit (OA) ile aşılanmış kitosan-jelatin bazlı filmler geliştirdik. Bu biyo bazlı filmler, termal düzenlemeyi, antimikrobiyal savunmayı ve antioksidan korumayı tek bir yapıda birleştirerek et ve süt ürünleri ve dondurulmuş ürünler gibi bozulabilir ürünleri nakliye ve depolama sırasında sıcaklık dalgalanmalarına karşı korumak için ideal hale getirilmiştir. Filmlerin ayrıca UV ışığı engelleme özellikleri, ışığa duyarlı yağları, vitaminleri ve benzerlerini bozulmaya karşı korurken, azaltılmış su buharı iletim hızları ve hidrofobik yüzeyler, yemeye hazır yemeklerde ve atıştırmalıklarda nem kaynaklı bozulmalarla mücadele etme kapasitesi mevcuttur.
Gıdanın ötesinde, farmasötikler, kozmetikler ve tarımsal amaçlı (örneğin tohum koruma) ambalajlama için çok yönlü uygulama olanakları bulunmaktadır. Bu filmler, geleneksel plastiklerin yerini alabilir, bu bağlamda döngüsel ekonomi hedefleriyle uyumludur. Sentetik polimerlere ve koruyuculara olan bağımlılığı en aza indirir. Endüstriyel ölçeklenebilirlik gibi zorluklar daha fazla çalışma gerektirse de bu yenilik, ekolojik sorumluluğu gelişmiş gıda güvenliği, uzun ömür ve lojistik esneklikle dengeleyerek yeni nesil paketlemeye doğru dönüştürücü bir sıçramaya işaret ediyor. Bu filmler, küresel gıda sistemlerindeki lojistik zorlukların üstesinden gelirken tüketicilerin tazelik, güvenlik ve sürdürülebilirlik taleplerini ele alan yeni nesil aktif paketlemeye doğru bir sıçramayı temsil ediyor. Gelecekteki araştırma ve endüstri ortaklıkları daha da geniş uygulamaların kilidini açabilir!”
Nihal Sarıer (İKÜ), Anıl Eloğlu (İKÜ) ve Emel Önder'in (İTÜ) birlikte gerçekleştirdikleri bu çalışmanın hem ulusal ve hem de uluslarası patent başvuruları bulunmaktadır. Daha fazla ayrıntı için çalışmanın tamamına “Sarier, N.; Eloglu, A.; Onder, E. The Development of Thermoresponsive Multifunctional Chitosan Films Suitable for Food Packaging. Polysaccharides 2025, 6, 17. https://doi.org/10.3390/polysaccharides6010017” @MDPIOpenAccess adresinden erişilebilir.